Piatra de temelie a constructiei musculare este proteina, aminoacizii fiind elemente de baza in sinteza acestora.
Exista 29 aminoacizi dintre care 10 sunt esentiali. Lipsa oricarui aminoacid esential din organism poate provoca anumite
disfunctii si nu va permite activitatea eficienta a vitaminelor si mineralelor.
Arginina contribuie la mentinera functionarii eficiente a sistemului imunitar si intirzie dezvoltarea tumorilor. Este necesar
in sinteza proteinelor, colagenului, in cresterea si dezvoltarea masei musculare si reducerea tesutului adipos si, de asemenea, in procesul de cicatrizare.
Sursele naturale de arginina sunt: semintele de floarea-soarelui, susanul, orezul, floricelele de porumb, nucile, deserturile cu gelatina, ciocolata.
Carnitina este indispensabila in desfasurarea proceselor metabolice si in functionarea normala a inimii. De asemenea,
este cel mai important aminoacid in dezvoltarea musculaturii si impiedica acumularea de acid lactic in muschi, combatind astfel principala cauza a oboselii.
Glutamina ajuta sistemul imunitar si este folosita de organism cel mai eficient in momentele de stres si de boala.
Histidina are efecte antiinflamatorii si antioxidante. Poate reduce durerile minore ale articulatiilor si efectele negative ale radicalilor liberi.
Aminoacizii sunt elemente componente ale proteinelor, iar proteinele sunt esentiale pentru viata. Toate organele, glandele, enzimele, hormonii si muschii
din organism contin proteine. De fapt, daca exceptam apa din corp rezulta ca proteinele reprezinta cea mai mare cantitate de substanta din corp.
Cantitatea necesara de proteine depinde de mai multi factori cum ar fi starea de sanatate, nivelul de solicitare fizica, virsta, greutatea corporala si poate
varia intre 0,75 g/Kg corp si 2-3 g/Kg corp. De exemplu, un sportiv de 70 Kg care practica culturismul are nevoie zilnic de 140-210 g proteine.
Si nu uitati ca alimentatia este, cu siguranta, cel mai important factor in asigurarea unui mod sanatos de viata.