Scopul principal al alimentatiei nu este acela de alungare a senzatiei de foame, ci, in a asigura elementele nutritive esentiale pentru o functionare optima a
organismului. Din nefericire in Romania calitatea hranei este foarte slaba, vitaminele si mineralele fiind prezente in cantitati foarte mici.
Vitaminele au un rol important in organism in lipsa lor neputindu-se desfasura anumite procese ale metabolismului. Cu mici exceptii, nu sint produse de organism sau sint
produse in cantitati insuficiente, deci, trebuie asigurate din alimentatie sau suplimente nutritive.
Ele se impart in doua categorii: hidrosolubile si liposolubile. Este foarte important de stiut din ce categorie face parte fiecare vitamina. Vitaminele din categoria celor
hidrosolubile trebuie asigurate zilnic, deoarece nu se depoziteaza in organism. Pot fi luate in orice cantitati deoarece surplusul va fi eliminat, neprezentind nici un pericol.
Cele liposolubile, daca sint luate in cantitati mult mai mari decit este necesar, nu vor fi eliminate rapid, ci vor fi depozitate in tesutul gras si ficat, atingind nivele toxice
pentru organism. Este cazul vitaminelor A si D.
Pe linga rolul nutritiv, aceste elemente au, de asemenea, si un rol important in apararea organismului contra bolilor.
Printr-un aport suficient de vitamina A putem imbunatati metabolismul la nivelul pielii si creste rezistenta fata de infectii.
Vitamina B1 are efecte binefacatoare asupra sistemului nervos si un rol important in metabolismul glucidelor.
Vitamina B2 imbunatateste vederea si contribuie la dezvoltarea fizica.
Vitamina B3 contribuie la functionarea normala a aparatului digestiv.
Vitamina B4 este utila in cazul tratrarii anemiei.
Vitamina B5 favorizeaza cresterea si pigmentarea parului, mentinerea structurii si functiei normale a pielii.
Vitamina B6 previne cariile dentare si arterioscleroza.
Vitamina B12 este importanta in metabolismul celular si previne anemia.
Vitamina C este o vitamina hidrosolubila si este utila in prevenirea si tratarea infectiilor respiratorii, a cancerului si a bolilor de inima. De asemenea, fortifica sistemul imunitar.
Vitamina D ajuta la asimilarea vitaminei A si contribuie la utilizarea optima a calciului si fosforului, intarind oasele si dintii.
Vitamina E scade tensiunea arteriala si protejaza inima. Este cel mai important antioxidant in prevenirea imbatrinirii precoce.
Vitaminele nu-si pot indeplini functiile optime decit in prezenta mineralelor si oligoelementelor. Despre acestea in numerele viitoare.